{ "title": "Çiğ Ispanaklı Börek", "image": "https://www.ispanaklikek.gen.tr/images/cig-ispanakli-borek.jpg", "date": "20.01.2024 03:07:13", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Çiğ Ispanaklı Börek, El açması böreklerde iç malzemeler çiğ olarak kullanılabilir. Çünkü elde açılan börek hamurları fırında pişene kadar malzemeler de kolaylıkla pişecektir. Hazır yufkadan hazırlanan börek ile elde açılan böreğin pişme süresi aynı değildir. Yufka kullanılan börekler 25-30 dakikada pişerken elde açılan börekler yaklaşık 45-50 dakikada anca pişer. El açması börek biraz el oyalasada oldukça lezzetidir. İlk defa elde hamur açacakların endişelenmesine gerek yoktur. Birkaç denemeden sonra pratiklik kazanılacaktır. Çiğ ıspanaklı börek yanında ister ayranla ya da çayla servis yapılabilir.

Çiğ Ispanaklı Börek İçin Gerekli Malzemeleri

Hamuru için
Hamur Aralarına Sürmek için
İç Harç için
Çiğ Ispanaklı Börek Nasıl Yapılır?

Çiğ ıspanaklı börek tarifinde hazırlanan börek hamuru oda sıcaklığında dinleneceği için il önce hamurunun tutulmasında fayda vardır. Bunun için derin bir kâsenin içerisine elek yardımıyla un elenir. Unun üzerine tuz serpilerek ortası havuz gibi açılır. Ilık su yavaş yavaş hamurun üzerine dökülür. Bu esnada önce havuzun ortasından başlanarak etraftaki unlar yavaş yavaş alınır ve hamur yoğrulmaya başlanır. Hamur kulak memesi kıvamına ulaşana kadar yoğurmaya devam edilir. Üzerine nemli bir bez örtülerek hamur oda sıcaklığında dinlendirilir. Hamur dinlenirken o esnada iç harç hazırlanır. İç harç için dikkat edilmesi gereken konu ıspanakların çok iyi yıkanmasıdır. Ispanaklar çiğ olarak hazırlanacağı için sadece yaprakları kullanılacaktır. Ayıklanıp yıkanan ıspanaklar yemeklik şekilde doğranır. Doğranan ıspanaklar bir süre soğuk suda bekletilip süzülür ve bu işlem birkaç defa tekrarlanır. En son süzgece konularak sularının süzülmesi için bir kenarda bekletilir. İç harç için derin bir kâse tercih edilir. Kabukları soyulmuş soğanlar kâsenin içerisine rendelenir. Üzerine yumurta kırılarak yoğurt, baharatlar ve sıvı yağ ilave edilir. Tüm malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra ıspanaklar da ilave edilir. Ispanaklar çok erimeden tüm malzemeler iyice karıştırılır. Son olarak üzerine peynir ufalanır ve bir kenara alınır. Küçük bir tavada margarin ve sıvı yağ eritilir.

Dinlenen hamur önce iki eşit parçaya daha sonra da her bir hamur 12 eşit parçaya bölünür. Toplamda 24 adet hamur elde edilir. Hamurlar teker teker yoğrularak yaklaşık 9-10 santim çapında oklava ile açılır. Açılan her hamur üzerine bir kaşık yağ sürülür. 12 adet hamur üst üste gelecek şekilde dizilerek el yardımıyla yırtılmadan ve koparılmadan açılmaya başlanır. Çiğ ıspanaklı börek için kullanılacak tepsinin tabanı yağlanır. Hazırlanan hamur tepsiye serilir. Daha sonra geri kalan 12 parça hamur için de aynı işlem uygulanır. Bu da böreğin üst katı olacaktır. Tepsideki hamur üzerine iç harç eşit miktarda boca edilir. Üzerine hazırlanan diğer hamur serilir. Hamurlar kenarlardan sıkıştırılarak iç malzemenin dışarıya akması engellenir. Böreğin üzerine tavadaki yağdan bolca sürerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırının en alt katında pişirilir. Tabanı pişen börek daha sonra orta kata alınarak bu sefer üzerinin pişmesi için beklenir. Üzeri kızaran börek fırından alınır ve ılınması için oda sıcaklığında bekletilir. İstenilen şekillerde kesilerek sıcak olarak servis yapılır. Çiğ ıspanaklı börek hazır.

Afiyet Olsun.
" } ] }