{ "title": "Fırında Ispanaklı Börek", "image": "https://www.ispanaklikek.gen.tr/images/firinda-ispanakli-borek(1).jpg", "date": "21.01.2024 18:44:59", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Fırında Ispanaklı Börek, Ispanak börek yapımında sıklıkla tercih edilen bir sebzedir. Ispanağın oldukça faydalı ve demir deposu bir sebze olması böreklerde kullanımını oldukça artırır. Fırında ıspanaklı börek yapımında hazır yufka kullanılması oldukça kolaylık sağlar. Mutfakta geçirilen zamanı neredeyse yarıya indirir. Bu sayede sadece iç malzemenin pişirilmesi börek yapımı için yeterli olacaktır. İç malzeme içerisine kullanılan beyaz peynirin tuzsuz olmasına dikkat edilmelidir. Tuzsuz peynir bulamayanlar ıspanaklara serpilecek tuz oranını düşürerek dengeleyebilirler.

Fırında Ispanaklı Börek İçin Gerekli Malzemeleri
İç Malzemeler için
Yufkaları Islatmak için
Üzeri için
Fırında Ispanaklı Börek Nasıl Yapılır?

Fırında ıspanaklı börek yapımında hazır yufka kullanılacağı için iç malzemelerin hazırlanması yeterli olacaktır. Öncelikli olarak ıspanaklar iyi şekilde temizlenmelidir. Ispanakların yaprakları tek tek yıkanarak üzerindeki tozdan ve diğer maddelerden arınması sağlanır. Yıkanan ıspanaklar daha sonra yemeklik şekilde doğranarak içi soğuk su dolu bir kâsede bekletilir. O esnada kuru soğanların kabukları soyulur ve yemeklik olarak doğranır. Derin bir tencereye bir miktar yağ konularak yağ iyice kızdırılır. İçerisine soğanlar ilave edilir. Soğanlar yumuşayıncaya kadar kavrulur. Soğanlar kavrulurken ıspanakların suları bir süzgeç yardımıyla süzülür ve tencereye ilave edilir. Ispanaklar kavrulmaya başlatınca suyunu salacaktır. Ispanakların pişme derecesi suyunu çekene kadar olmalıdır. Tüm malzemeler iyice piştikten sonra içerisine baharatlar ilave edilerek tencere ocaktan alınır. Ispanakların ılınması için bir müddet oda sıcaklığında bekletilir. Ispanaklar çok sıcakken börek yapılırsa yufkalar hamur olacak ve böreğin tadı bozulacaktır. Ayrı bir kâsede yufkaları ıslatmak için kullanılacak olan sos hazırlanır. Sos için tüm malzemelerin çırpıcı yardımıyla iyice çırpılması yeterlidir.

Artık börek yapımına geçilebilir. Düz bir zemine yufkalar tek kat olarak serilir. Hazırlanan sos yufkanın üzerine bir kaşık yardımıyla boca edilerek yufkalar ıslatılır. Yufka bir ucundan tutularak bir miktar içeri katlanır. Katlanan kısmın üzerine ıspanaklı harçtan pay edilir. Üzerine beyaz peynir ufalanarak yufka rulo şeklinde yuvarlanır. Börek yapımında kullanılacak olan fırın tepsisinin tabanı yağlanır. Sarılan yufka tepsinin boyutuna göre tepsiye konur. Küçük bir tepsi kullanılacaksa yufka ikiye de kesilebilir. Geri kalan tüm yufkalara da aynı işlem uygulanarak her biri fırın tepsisine bitişik şekilde sıra sıra dizilir. Yumurta çırpılarak yufkaların üzerine sürülür. Tercihe göre üzerine susam ve çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında börek altlı üstlü kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan börek oda sıcaklığında biraz dinlendikten sonra servis tabağına alınır ve sıcak olarak sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }