{ "title": "Ispanaklı Börek", "image": "https://www.ispanaklikek.gen.tr/images/ispanakli-borek(2).jpg", "date": "19.01.2024 18:30:38", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Ispanaklı börek; ıspanak amaranthaceae familyasından koyu yeşil yapraklı bir sebzedir. Tadının acı olmasına rağmen sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Ispanak dünya mutfağında yaygın olarak kullanıldığı gibi alternatif tıp ve modern tıp tarafından hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ispanağın içeriğinde piridoksin, pantotenik, niasin, tiamin, riboflavin, A, C, E, K vitaminleri ve mikrogram bulunmaktadır. Bunların dışında sodyum, potasyum, çinko, kalsiyum, demir, bakır, magnezyum, manganez içermektedir. Ispanak kilo vermede, kemik sağlığında, mide ve cilt kanserleriyle mücadelede, göz sağlığını korumada, kansızlıkta ve bağışıklık sistemini güçlendirme gibi birçok faydası bulunmaktadır.

Ispanaklı börek için malzemeler
İçi için Malzemeleri
Üzeri için
Ispanaklı Börek Nasıl Yapılır?

Hamurun malzemelerini derin bir kaba alın ve suyu azar azar katarak sert bir hamur yoğurun. Yoğurulan hamur 1 saat mayalanmaya bırakılır. Bu arada içini hazırlamak için, temizlenmiş ıspanaklar doğranarak suyunu sıkın. Hazır dondurulmuş ıspanakta kullanabilirsiniz. Sıvıyağı ısıtarak ince doğranmış soğanları kavurun salçasını, karabiberini, tuzunu ve ıspanağını katarak hafif soteleyin. Malzemeler hafif soğuduğunda ufalanmış peyniri ekleyip karıştırın.

Mayalanmış hamurdan küçük bezeler yapın. Her bezeyi oklava ile açın. Hamurları istediğiniz kalınlıkta açabilirsiniz. Ispanak harcını açılan yufkanın her tarafına istediğiniz kadar yayın ve rulo olarak yuvarlayın. Kullanılacak olan tepsi hafif yağlayın. Yapılan rulolar tepsinin ortasından başlayarak kendi etrafında daire şeklinde dolayın. Harç bitinceye kadar bu işlemi uygulayın. Ayrı bir kâsenin içine 1 bardak süt, 2 yumurta ve 1 bardak sıvıyağ çırpılır. Fırça yardımıyla hazırlanan böreğin üzerine bolca sürülür. En son olarak susam serpilir. Börek bu şekilde 30 dakika daha mayalanır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, böreğin üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Börek ılındıktan sonra dilimlenerek servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }