{ "title": "Ispanaklı Gözleme", "image": "https://www.ispanaklikek.gen.tr/images/ispanakli-gozleme.jpg", "date": "21.01.2024 16:25:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ispanaklı gözleme, bazı yörelerimizde tandırda, odun ateşinde pişirilen gözlemelerin lezzetine doyulmaz. Bu güzel hamur işini evinizde de hazırlamaya ne dersiniz, birlikte ıspanaklı gözleme yapalım. Her ne kadar yöresel lezzeti yakalayamasak ta, gözleme yeme keyfini evimizde yaşayabiliriz. Evlerde odun ateşi gibi olanaklarımız yok. Ancak hamarat kadınlarımız var. Hiç üşenmeden sabah kahvaltısında sevdiklerine gözleme yaparlar. Çay saatlerinde konuklarına bu lezzeti tattırırlar. Dilerseniz gözlemeleri yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Ispanaklı gözleme için gerekli malzemeler
Ispanaklı iç harcı için
Ispanaklı gözleme nasıl yapılır?

İlk olarak gözlemenin hamurunu hazırlayalım. Kabın içine unu koyarak ortasını açın. Buraya suyu ve tuzu koyun. Elinizle hamuru yoğurmaya başlayın. Kıvamı hafif sert olsun. Daha sonra üzerini bir bezle örterek hamuru bir süre dinlenmeye bırakın. Bu sayede gözlemeyi daha kolay açabilirsiniz.

Bu arada sizde ıspanaklı harcı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Ispanaklı harç bazı yörelerde çiğden hazırlanır. Ancak biz tarifimizde harcı kavurarak hazırlayacağız. Tavanın içine sıvı yağı döküp kızdırın. Buna ince kıyılmış kuru soğanı ekleyerek kavurmaya başlayın. Önceden yıkanmış süzülmüş ve ince kıyılmış ıspanak yapraklarını ilave ederek kavurmaya devam edin. Ispanağın köklerini gözlemede kullanmıyoruz. İçine kullandığınız peynirin tuzunu göz önüne alarak tuz ve karabiber ilave edin. Harcın altını kapatarak biraz soğumasını bekleyin ve içine peyniri ya da lor peynirini koyarak karıştırın. Biraz acı seviyorsanız içine kırmızı pul biberde koyabilirsiniz. Artık harcımız hazır, hamuru da dinlendi. Gözlemeleri hazırlamaya başlayabiliriz.

Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak, merdane ya da oklavayla açın. Hamurun yarısına ıspanaklı harcı döşeyin. Bunu D biçiminde kapatarak, kenarlarını elinizle bastırarak kapatın. Tüm hamurdan böyle gözlemeler hazırlayın. Size yardım eden biri varsa bir yandan bunları teflon tavada önlü arkalı pişirebilir. Pişen ıspanaklı gözleme önlü arkalı tereyağı ile yağlanmalı. Bundan sonra sıcak olarak ıspanaklı gözleme ikramı yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }