{ "title": "Ispanaklı Gül Böreği", "image": "https://www.ispanaklikek.gen.tr/images/ispanakli-gul-boregi.jpg", "date": "19.01.2024 18:52:42", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Ispanaklı gül böreği, Ispanak börek olarak yemeği en sevdiğim börek içlerinin en başında gelir. O yüzdende her fırsatta yemeği tercih ettiğimi bir börek çeşididir. Özellikle çocuklarında çok sevdiği ıspanaklı börek çeşitlerinin içerisinde evinizde kendi fırınınızda tıpkı dışarıdaki hazır böreklerin şekilleri gibi yapmakta mümkündür. Ispanak böreğinin birçok çeşidi vardır ama en çok sevilen ve yapımı tercih edilen gül böreği çeşididir. Her ne kadar biraz uğraştırıcı gibi görünse de görsel sunumu çok güzel olan bu ıspanaklı gül böreği her anlamda güzel ve lezzetli bir börektir. İçeriğindeki demir vitamini sayesinde çocukların gelişim dönemlerinde tüketmesi gereken bu sebzenin en kolay tüketilebilir yöntemi börektir. Çünkü çocuklar her zaman börek yemeği severler ayrıca ülkemizde hamur işi yemekler her zaman damak tadımızı yansıttığından mıdır, nedir, börekler bizim ülkemizde vazgeçilmez bir yemek çeşididir.

Ispanaklı gül böreği malzemeleri
Ispanaklı gül böreği nasıl yapılır?

Öncelikle böreğimize başlamadan önce belirtmek istediğim önemli bir konu var ıspanakları dilerseniz kavurup dilerseniz de kavurmadan yapabilirsiniz. Özellikle biraz daha ıspanağı diri yemeği severler kavurmadan işlem yapabilir. Ama ben iyi pişmiş sevdiğimden sizlere diğer yöntem ile anlatacağım. Ispanaklar temizlendikten ve ayıklandıktan sonra küçük parçalar halinde derin bir leğen içerisine doğranır ve yıkamak için içerisine bolca su kullanılır. Biraz suda beklettikten sonra işlem üç kere tekrar edilir. Böylelikle hem içerisinde kumlardan hem de olası kimyasal ve böceklerden iyice temizlenmiş olur. Daha sonrasında bir tava içerisine küçük küçük doğranan soğanlar sıvı yağ ile ocakta pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra içerisine gereken miktarda biber salçası ve pul biberi ilave edilir ve soğanların kavrulması ile yıkanan ve bir kenarda bekleyen ıspanaklar tencerenin içerisinde azar azar ilave edilerek suyunu bırakmaya başlaması ile alçaldıkça bütün ıspanaklar tencere eklenir. Bir iki tur karıştırıp ıspanakların o diri görüntüsü yumuşatıldıktan sonra içerisine dilerseniz lor peyniri de ilave edilerek tencere ocaktan alınır. Bir tarafta hem ılıması için bırakılan ıspanakları beklerken diğer taraftan fırın tepsisinin içerisi yağlanarak hazırlayacağımız böreklerin yapışması sağlanmalıdır. Düz bir zemin üzerine yufka tanesi açılarak üçte biri bir kenarından kat yapılır ki parçalanmasın diye daha sonra katlanan bölüme belirlediğiniz miktarda ıspanak içi ilave edilerek yufka bitene kadar sarılır. En son bir oklava şeklini alan içli yufkamız bir halka şeklinde boşluk olmadan sağdan sola doru kendi etrafında çevrilerek bitene kadar sarılır ve fırın tepsisi içerisine yerleştirilir. İşlem iç bitene kadar yufka taneleri ile tekrar edildikten sonra bir taraftan orta boy kâse içerisine yumurta ve yoğurt konularak bir çatal yardımı ile özleşinceye kadar çırpılır. Karışım hazır olduğunda börek fırçası ile her gül böreği üzerine piştiğinde kırmızımsı bir görüntü vermesi için sürülür. En son olarak da üzerine susam veya çörek otu atılarak önceden 180 derecede ısıtılmış fırtının içerisine yerleştirilerek pişmesi beklenilir. Böreğimizin üzeri kırmızımsı çıtır çıtır bir hal aldıktan sonra artık hazır ve servis edilebilir olmuştur. Dilerseniz çay ile misafir ikramlarında dilerseniz de ayran ile çocuklarınıza ve ailenize rahatlıkla yedirebileceğiniz bir börek olmuştur. Ispanaklı gül böreği her zaman sunumu güzel ve kolay bir börek çeşididir.

Afiyet olsun.
" } ] }