{ "title": "Ispanaklı Kol Böreği", "image": "https://www.ispanaklikek.gen.tr/images/ispanakli-kol-boregi.jpg", "date": "21.01.2024 10:12:27", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "
Ispanaklı Kol Böreği, Türk mutfağının en vazgeçilmez çeşitlerinden olan börekler, hamur işinin ilk sırada gelen lezzetiyle sofraya koyulduğunda lezzeti ve ağırlığıyla çoğu zaman ana yemekleri bile geride bırakabilir ve bütün beğenileri üzerinde toplayabilir. Birçok çeşit yapılabilen börekler hangi çeşitte olursa olsun bayan oturmalarının ve çay saatlerinin demirbaşları arasında her zaman yer alır. İster el açması ister hazır yufkadan yapılan börekler ile sizde harikalar yaratılabilir ve muhteşem lezzetiyle damaklarınızı şenlendirebilirsiniz. Bu kadar böreklerin lezzetinden bahsetmişken böreklerin en harikası olan ıspanaklı kol böreği tarifini sizlerle paylaştım. Gelecek olan konuklarınız için ne yapacağım diye düşündüğünüzde ilk aklınıza gelecek tariflerden biri olacak olan ıspanaklı kol böreği, çıtır çıtır lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakacak. Çok hafif ve bir o kadar faydası olan ıspanak ve hamurun lezzetinin buluştuğu bu tarifi hazırlamaya başlayalım. Kolay gelsin.

Ispanaklı kol böreği malzemeler

Hamuru için
İç harcı için
Üzeri için
Ispanaklı kol böreği tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle geniş bir yoğurma kabının içerisine un hariç bütün hamur malzemelerini alın ve unu azar azar ilave ederek hamurunuzu ele yapışmayacak bir kıvama gelene kadar yoğurduktan sonra hamurun üzerini temiz bir bez ile kapatın ve yaklaşık 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Bu arada ıspanakları ayıklayıp bol su ile yıkayın ve bir parmak kalınlığında olacak şekilde doğrayın. Daha sonra soğanları da soyup ince ince doğradıktan sonra doğradığınız ıspanak ve soğanları bir kaşık sıvı yağ ilave ettiğiniz tavanın içerisinde çok hafif bir şekilde kavurun. Soğuduktan sonra tavanın içerisine tuzunu, baharatını ve ovaladığınız beyaz peyniri ilave edip karıştırın.

Dinlendirdiğiniz hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayırın ve her bir bezeyi mutfak tezgâhının üzerinde açarken yapışmaması için ara ara un serperek hazır yufka büyüklüğünde olacak şekilde açın. Açtığınız yufkayı ortadan ikiye kesin ve yarım ay şeklindeki yufkanızın baş kısmına hazırladığınız iç harcı boydan boya yaydıktan sonra yufkayı rulo şeklinde sararak yuvarlayın ve önceden yağladığınız yuvarlak bir fırın tepsisinin içerisine rulo şeklindeki yufkayı tepsinin ortasından başlayarak kendi etrafında daire olacak biçiminde sarın. Yufkanın diğer yarısı ve bütün bezeler için de aynı işlemi uyguladıktan sonra bir kâsenin içerisine yumurta sarısını ve sıvı yağı çırpın ve fırça yardımıyla böreğin üzerine bolca sürün. Son olarak üzerine susam ve çörek otu da serpin ve önceden ısıttığınız 180 derecelik fırının orta rafına sürerek böreğin üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Pişen ıspanaklı kol böreğini yaklaşık yarım saat kadar dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }