Ispanaklı Tart, Ispanak insan vücudu için oldukça faydalı bir besindir. Ispanağın kalp damar tıkanıklığını önleme, kabızlığı önleme, kalbi güçlendirme, kanı çoğaltma, tansiyonu düşürme, cilde tazelik verme ve vücuda zindelik kazandırma gibi olumlu etkileri bulunmaktadır. Aynı zamanda ıspanak A ve C vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. Ispanak dendiğinde ilk akla gelen yemekler olmaktadır fakat ıspanak çok çeşitli tariflerde kullanılmaktadır. Bu tarifler sayesinde ıspanağı sevmeyen insanlar rahatlıkla tüketebilmektedir. Bu enfes tariflerden biri de Ispanaklı Tart'dır.
Ispanaklı Tart malzemeleri
1 çay bardağı kadar yoğurt
2 yemek kaşığı kadar soğuk süt
1/2 çay kaşığı tuz
150 gram tereyağı ya da yumuşak kıvamda margarin
3 su bardağı kadar un
1 çay kaşığı kadar silme kabartma tozu
Çay kaşığının ucu kadar şeker
Üst malzemeleri
Biraz beyaz peynir
350 gram ıspanak yaprağı
1/2 çay kaşığı kadar çörek otu
1/2 çay kaşığı kadar susam
1/2 çay kaşığı kadar karabiber
1 çay kaşığı kadar kırmızı toz biber
1/2 çay kaşığı kadar kekik
Üzerine Sürmek için
1 adet yumurta sarısı
Ispanaklı Tart Nasıl Yapılır?
Öncelikle ıspanak yaprağı iyice yıkanır ve suyu süzülür kurulanır. Yaprakları ince ince kesilir. Derin bir tencerenin içerisine ince ince kesilmiş ıspanak yaprakları koyularak 2-3 dakika boyunca kavrulur. Çok fazla kavrulmaması gerekmektedir. Ispanaklı tart için tencerede ıspanaklar kavrulurken içerisine susam, karabiber, kırmızı toz biber, kekik ve çörek otu eklenir ve karıştırılır. Kavrulduktan sonra ıspanaklar soğumaya bırakılır.
Ispanaklı tart için kavrulmuş ıspanaklar soğuması için bir kenara bırakıldığında başka derin bir kap alınır ve kabın içerisine un, kabartma tozu ve tuz koyulur. Yumuşak kıvamdaki tereyağı da ilave edilir ve çok yumuşak olmayan bir hamur hazırlanır. Ispanaklı tart için hazırlanan bu hamur streç filme sarılıp dolaba koyularak en az yarım saat kadar dinlendirilir. Tart kalıbı alınır ve margarin ile iyice yağlanır. Yağlandıktan sonra soğuması için buzdolabına koyulur. Daha sonra dinlendirilen tart hamuru ve tart kalıbı dolaptan çıkarılarak hamur ikiye bölünür ve bir parçası kalıbın içerisine dökülür ve merdane ile kalıba yayılır. Yayılan hamurun üzerine çatal batırılır. Hamurun üzerine soğumuş ıspanakların suyu sıkılarak koyulur. Ispanakların üzerine de istenilen kadar peynir ufalanır ya da rendelenir.
Daha sonra hamurun diğer parçası da tart kalıbı boyutunda merdane yardımıyla açılır ve hazırlanmış hamur ve malzemelerin üzerine kapak gibi örtülür. Altta kalan hamurun tart kalıbındaki kenarları ile kenarlar kapatılır ve üzerine yumurta sarısı sürülür. Fırın 170 dereceye ayarlanır ve ısınmış fırına hazırlanan ıspanaklı tart koyulur 15 dakika boyunca pişirilir. 15 dakika sonrasında fırın derecesi 160 dereceye düşürülür. 20 dakika kadar pişirilir. Pişerken hamurun altı sık sık kontrol edilmelidir, kontrollü pişirilmelidir. Pişirildikten sonra üzerine bir bez örtülüp soğumaya bırakılmalı ve soğuduktan sonra servis edilmelidir.