{ "title": "Ispanaklı Yaş Pasta", "image": "https://www.ispanaklikek.gen.tr/images/ispanakli-yas-pasta.jpg", "date": "19.01.2024 01:08:59", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "
Ispanaklı yaş pasta, sebzegillerden biri olan ıspanak; ülkemizde hasadı oldukça fazla bir bitkidir. İçerdiği yüksek demir ve protein sayesinde vücudumuza da çok faydası vardır. Gerek çorbasıyla gerek pilavı, böreği gerekse tatlı türü gıdalarda sofralarımızda yer almaktadır. Fakat çocuklarımızın geneli birçok sebze gibi ıspanağa da pek sıcak bakmamaktadırlar. Oysaki özellikle gelişme çağındaki çocukların bol bol tüketmesi gereken önemli sebzelerden biridir. İşte belki de tam bu amaçla ıspanak artık tatlı türlerine de seçenek olarak girmeye başlamış olabilir diye düşünüyorum. Nitekim kendi çocuklarımda dahil hiçbir çocuk yediği tatlıda ıspanak olduğunu anlaması çok zordur. Ispanak yeşil rengi sayesinde, bulunduğu tatlıyı sanki Antep fıstıklıymış gibi bir özellik katmaktadır. Bu yüzden ıspanak yemeyen çocuklara hatta eşlerimize bile bu şekilde ıspanak yemelerini sağlamış olursunuz.

Favori tatlılarımdan biri olan ıspanaklı yaş pasta, bir sebzenin en çok yakıştığı ve pastanın hakkını verdiğini düşündüğüm tatlı türüdür. Hem hafif hem kolay hem de faydalı. Lezzeti kadar görünümü de oldukça şık olan ıspanaklı yaş pasta; albenisi yüksek ve tam ölçülerle yapıldığı sürece kendini yedirebilen bir pastadır. Bu pastada ıspanağın taze olması çok önemlidir. Kart olan ıspanaklar pastanın rengini koyulaştıracaktır. Diğer önemli konu ise ıspanağın pastayı yapmaya başlamadan önce haşlayıp püre haline getirilmesidir. Bekleyen ıspanak püresi yine kararmaya neden olacaktır. İster buharda ister tavada haşlayabilirsiniz (Kendi suyuyla). Yerken kesinlikle ıspanak tadı veya kokusu almayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Ispanaklı yaş pasta tarifi için gerekli malzemeler
Kreması için malzemeler
Üzeri için
Ispanaklı Yaş Pasta Nasıl Yapılır?

Öncelikle kekimiz için yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpıyoruz. Daha sonra önceden hazırlanmış ıspanak püresiniz ve sıvı yağımızı ekleyip kaşıkla karıştıralım. Elediğimiz unu ve kabartma tozu ile vanilyayı da içine katıp 1-2 dakika daha çırpıp yağladığımız kalıbımıza kek karışımını dökelim. Önceden ısıtılmış fırında 170°'de pişmeye bırakalım. Kek pişerken kremamızı yapmaya koyulalım. Tereyağı ve vanilya haricinde tün krema malzemelerini tenceremize koyup ocağa alalım. Koyulaşana kadar karıştırarak orta ateşte pişirelim. Krema haline gelince yağ ve vanilyayı ekleyip ocaktan alalım. Bu arada kekimizi kontrol edelim. Piştiğinden emin olmak için kürdan batırma yöntemi ile kontrol edebilirsiniz. Kekimizi soğumaya bırakalım. Kremamızı iyice özdeşmesi için dilerseniz blenderden geçirebilirsiniz. Üzeri için kremşantiyi sütle çırpıp buzdolabına koyalım. Kekimiz soğuduktan sonra bıçak veya ip yardımı ile ortadan ikiye bölelim. Eğer pastanızın üzerini kek parçaları ile süsleyecekseniz kestiğiniz kekin ortasından bi miktar alıp ayırın. Kekinizin ortasına yeterli miktarda kremayı sürelim ve 2. Katı ile üzerini kapatalım. Ardından buz dolabına koyduğunuz kremşanti ile pastamızın üstünü kaplayalım. Daha sonra ister damla çikolata ile, isterseniz ayırdığınız kekin parçaları ile pastanızı süsleyip son dokunuşları yapabilirsiniz. Yaklaşık 4 saat buzdolabında bekledikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }