{ "title": "Ispanaklı Yumurta", "image": "https://www.ispanaklikek.gen.tr/images/ispanakli-yumurta.jpg", "date": "19.01.2024 12:58:54", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Ispanaklı Yumurta; Ispanak birçok çeşit yemeği olan ve kış aylarında çok tercih edilen bir sebzedir. Hem piyasadaki ucuz fiyatından hem de çok sevilen bir sebze olduğundan oldukça rağbet gören ıspanak sebzesinin her yemeği farklı bir lezzettir. Bu kadar yeşillik bakımından zengin olan ülkemizde her çeşit yemeği severek yenilen nadir sebzelerdendir. Ispanaklı yumurta sabah kahvaltılarından tutunda her öğün yemeğinde rahatlıkla tüketilebilecek bir yemek olup yaz aylarında içerisinde yumurtadan dolayı pek tercih edilmez daha çok soğuk havalarda daha lezzetli ve daha güzel yenen bir ıspanak yemeğidir. Bu yemekte bazen yumurta görsel olarak kullanılırken bazen de yumurtaları çırpma usulü ile karışık şekilde yapanlarda vardır.

Ispanaklı Yumurta malzemeleri
Ispanaklı Yumurta nasıl yapılır?

Dediğimiz gibi birçok çeşitte yemeği yapılan ıspanağın yumurtalısı özellikle kahvaltılarda da rahatlıkla tüketebilinecek bir yemektir. Öncelikle ıspanaklar temizlenip doğrandıktan sonra bir leğen içerisinde en az üç defa temizlenene kadar yıkanmalıdır. Zamanınız varsa biraz sirkeli suda bekletmekte fayda vardır. Diğer taraftan bir geniş teflon veya granit tava içerisine, yalnız derin ve geniş olanlardan olacak şekilde sıvı yağ ilave edilerek ocak üzerine konur içerisine doğradığımız kuru soğan ilave edilerek üzerine az miktarda tuz atılarak yanmadan pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavurduğumuz soğanların üzerine biber salçamız ilave edilerek eriyinceye ve soğan ile özdeşleşinceye kadar kısık ateşte kavrulur. Arkasından içerisine belirlediğiniz boyutlarda doğradığınız sucuklar ilave edilerek pişimi beklenir.

Harcın içerisine hazırladığımız ıspanaklar azar azar atılarak yumuşaması ile tekrar tekrar dökülerek kavrulur ve tencerenin tüm ıspanağı alması sağlanır. Tencere içerisinde ıspanaklar iyice pişip yumuşayıncaya kadar tencerenin ağzı kapalı vaziyette kısık ateşte bekletilmesi gerekir. Kendi suyunda pişip tamamen suyunu çeken ıspanağın üzerine en son olarak baharatları ve tuzu da ilave edilerek bir iki tur karıştırıldıktan sonra dört adet yumurta tavanın dört farklı yerine yavaş ve dağıtılmadan kırılır. Her yumurta üzerine bir miktar tuz serpiştirilir ki yumurtalar yiyecek kişilere tuzsuz gelmesin. Daha sonrasında kısık ateş içerisinde tavanın kapağı kapatılarak bir iki dakika bekletildikten sonra altı kapatılır ve kendi buharı ile yumurtanın istenen kıvamda pişmesi sağlanır. Artık ıspanaklı yumurta yemeğimiz hazır ve afiyetle yenebilir. Hepimizin ellerine sağlık.

Afiyet olsun.
" } ] }