{ "title": "Patatesli Ispanaklı Börek", "image": "https://www.ispanaklikek.gen.tr/images/patatesli-ispanakli-borek.jpg", "date": "21.01.2024 15:16:58", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Patatesli ıspanaklı börek, bu tarifimi diğer tarifleri göre farklıdır. Genelde ıspanaklı böreği ayrı patatesli böreği ayrı yaparız. Bu tarifte patates ve ıspanağı bir arada göreceksiniz. Patatesli ıspanaklı börek her 2 sebzenin bir araya getirilmesiyle muhteşem bir lezzete dönüşmüştür. İçi yumuşacık dışı çıtır çıtır nar gibi kızarmış bu böreğe eminim kimse hayır diyemez. Çocukları ıspanak yemeyen ve bu durumdan şikâyet eden anneler için bu tarif kurtarıcı bir lezzettir. Sizde patatesli ıspanaklı börek yaparak kahvaltı sofranızı zenginleştirebilir, çay saatlerinizde misafirlerinize ikram olarak sunabilirsiniz. İddia ediyoruz bu tarifin yapılışını dostlarınız sizden isteyecektir. Şimdi patatesli ıspanaklı böreğin yapılışına hep birlikte geçelim.

Patatesli ıspanaklı börek için gerekli malzemeler
Patatesli ıspanaklı börek nasıl yapılır?

Böreğimizin yapılışını ilk önce patatesleri haşlayarak başlayabiliriz. Ocağa koyduğunuz tencerenin içerisine su ve patatesleri koyun. Yumuşayıncaya kadar haşlayın. Bu esnada ıspanağı ayıklayın ve yemeklik şeklinde doğrayın. Ispanakları temiz bir şekilde yıkamaya, içerisinde toprak ve kum bırakmamaya özen gösterin. Ocağa aldığınız tencere içerisine bir miktar sıvı yağ koyup kabuklarını soyduğunuz soğanları tencerenin içerisine küçük küçük doğrayın. Ocakta ara ara karıştırarak soğanları kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra içerisine salça koyup tekrar karıştırın. İç harcın baharatlarını karabiber, kekik, pul biber ve yeteri miktarda tuz ekleyin. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyduktan sonra püre haline getirin.

Patatesleri püre haline getirmek için çatal kullanabilir veya elinizle ezebilirsiniz. Patatesleri tencerenin içerisindeki salçalı baharatlı soğanın üzerine koyun ve karıştırın. Yıkayıp süzdüğünüz ıspanakları da tencereye ekleyin. Bütün karışım harmanlanınca tencereye soğumak için kenara alın ve bu sürede böreğin sosunu hazırlayabilirsiniz. Bir kâse içerisine süt, yumurta beyazı, bir miktar sıvı yağ, sirke ve bir tutam tuz ekleyip karıştırın. Tezgâhın üzerine 6 adet yufkadan birini serin. Yufka seçimi yaparken üzerindeki son kullanma tarihine dikkat edin. Bildiğiniz ve güvenilir yerlerden temin edin çünkü, hazır yufkalar uzun ömürlü gıdalardan değildir. Bu bilgiyi öğrendikten sonra böreğe devam edebiliriz. Tezgâh üzerindeki yufkayı hazır sos ile bir fırça yardımıyla ıslatın. Yufkanın bir kenarında hazırladığınız iç harçtan çok fazla olmayacak şekilde serpiştirin. Yufkayı bir ucundan kıvırmaya başlayın ve rulo şeklini alana kadar bütün yufkayı yuvarlayın. Önceden yağladığınız ya da yağlı kâğıt serdiğiniz tepsinin içerisine ilk yufkayı gül şeklinde kendi etrafında çevirerek tepsinin en ortasına koyun. Bir sonraki yufkaları aynı şekilde hazırlayın ve ortadaki gül şeklinin etrafına dolayın. Dolama işlemi devam ettikçe tepsiniz dolacaktır. En son kalan sosun hepsini böreğin üzerine gezdirin. İç sosa koyarken ayırdığımız yumurta sarılarını çırpıp böreğin üzerine sürün. Bu böreği kızarmasına ve lezzetin artmasına yardımcı olacaktır. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında böreğin hem altı hem üstü kızaracak şekilde pişirin. Pişmiş olan böreği dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }