Ispanaklı lorlu börek, ister hazır yufka ile ister elde açma yufka ile başarılı bir şekilde hazırlanabilir. Bugün sizler için elde açma yufka ile yapabileceğiniz ıspanaklı lorlu börek tarifi hazırladık. Gözünüz korkmasın, hiç zorlanmadan böreğinizi yapacaksınız. Börek ve çay mükemmel bir ikili olur. Özellikle elde açma börek yaptıysanız, tadına doyum olmaz. Bu nedenle tarifimizi denemenizi tavsiye ederiz. Ispanağı artık yaz kış bulabiliyoruz. Bu yüzden dilediğiniz zaman ıspanaklı lorlu börek yapabilirsiniz. Şimdi hep birlikte böreği yapmaya başlayabiliriz. Hepinize kolay gelsin. Ispanaklı Lorlu Börek İçin Gerekli Malzemeler
İç Harcı İçin
Ispanaklı Lorlu Börek Nasıl Yapılır?Böreğin önce hamurunu yoğuralım. Hamur dinlenirken iç harcını hazırlayabiliriz. Yoğurma kabına sıvı yağın 1 çay bardağını koyun. Buna tuzu, sütü ve yumurtanın birisini kırın. Unu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın. Hamur kulak memesi gibi yumuşak kıvamda olsun. Ardından hamuru 8 bezeye ayırarak üzerine temiz bir örtü örterek dinlenmeye bırakın. Artık böreğin iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Ispanak yapraklarını yıkayın ve suyu süzülünceye kadar kevgirde bekletin. Bu arada soğanı incecik doğrayın. Buna kaşar lorunu, karabiber ve az tuz ilave ederek karıştırın. İçine dereotunu ince kıyarak karıştırın. Ispanaklı lorlu börek dereotu ile çok lezzetli oluyor. Denemenizi tavsiye ederiz. Ispanakların suyu süzüldüyse bunları da incecik doğrayarak harcın içine koyun. Tüm malzemeyi karıştırın ve beklesin. Hamur yeteri kadar dinlenince bezenin birini tezgahta oklavayla açmaya başlayın. Gerekirse hamuru biraz unlayabilirsiniz. Yeteri kadar inceldiğinde içine ıspanaklı harçtan boylamasına koyun. Bunu rulo şeklinde dolayarak gül şekline getirin. Yağladığınız fırın tepsisinin ortasına yerleştirin. Kalan bezeleri de aynı şekilde açarak, ıspanaklı lorlu harçtan koyun ve dolayın. Bunları ilk yaptığınız gül böreğin etrafına dolayın. Hepsi tamamlanınca bir kasede karıştırdığınız 2 yemek kaşığı yoğurt, bir yumurta ve kalan yarım çay bardağı sıvı yağı böreğin üzerine sürün. Bu arada fırını 180-200 derecede ısıtın. Böreği bıçakla çizerek fırına pişmesi için koyun. Üzeri nar gibi kızardığında ıspanaklı lorlu börek pişmiş demektir. Hemen dışarı çıkararak, biraz ılınmasını bekleyin. Çayınız hazırsa, demli bir çay eşliğinde böreğinizi ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Ispanaklı lorlu börek tarifini okuduktan sonra gerçekten denemek istiyorum. Elde açma yufka ile yapılması bana çok cazip geliyor. Hamurun ne kadar yumuşak olması gerektiği ve iç harcın hazırlanışıyla ilgili detaylar çok faydalı. Özellikle dereotunun eklenmesi lezzetini artıracak gibi görünüyor. Fırında pişirme aşamasında üstünün nar gibi kızarması için ne kadar süre beklememiz gerektiği hakkında bir bilgi var mı? Çay ile birlikte servis etmek harika bir fikir, misafirlerim için de hazırlamak istiyorum. Bu tarifi denemek için sabırsızlanıyorum!
Cevap yazHamurun Yumuşaklığı
Ispanaklı lorlu börek yaparken hamurun yumuşak olması oldukça önemlidir. Hamurun, ele yapışmayan ama aynı zamanda yumuşak bir kıvamda olması gerekmektedir. Hamur yoğrulurken, un ilavesi yaparken dikkatli olun; gerekirse biraz su veya süt ekleyerek istenen kıvama ulaşabilirsiniz.
İç Harcının Hazırlanışı
İç harcını hazırlamak için öncelikle ıspanakları iyice yıkayıp doğrayın. Bir tavada zeytinyağı ile ıspanakları soteleyin. Ardından lor peyniri, tuz, karabiber ve doğradığınız dereotunu ekleyerek karıştırın. Bu karışım, böreğin lezzetini artıracak ve güzel bir tat katacaktır.
Fırında Pişirme Süresi
Fırında böreğin üstünün nar gibi kızarması için genellikle 180-200 derece arasında 25-30 dakika pişirilmesi yeterlidir. Ancak, fırınların sıcaklıkları farklılık gösterebileceği için, pişirme süresini kontrollü bir şekilde takip etmekte fayda var. Üstü güzelce kızardığında böreğiniz hazır demektir.
Misafirlerinize çayla birlikte sunmak harika bir fikir! Tarifinizi denemek için sabırsızlandığınız için çok sevindim. Afiyet olsun!